Melodies integradores

Article d’Andrea Méndez al diari elPeriódico

Encara falten 10 minuts per començar la classe però els alumnes de cinquè de l’escola Carles I ja esperen ansiosos a la porta de l’aula de música. Quan el seu professor Pablo Persico dóna l’ordre entren esvalotats i ràpidament prenen posicions. S’asseuen en cercle a terra i comença la classe. Persico se situa al centre i rebusca una vegada i una altra dintre del seu carretó de la compra i comença a repartir curiosos instruments entre els seus alumnes.

Amb cada artefacte aconsegueix arrencar un somriure a tots. Els nens es mostren emocionats i participatius, junts descobreixen noves sensacions i experiències. «És un tema d’actitud, si vinc amb un instrument ja vist no els genera interès, en l’art la sorpresa és fonamental» explica Persico.

Creació pròpia

Un Do d’Acords és un nou projecte de creació musical comunitària dirigit a nens i joves del barri del Poble-sec i de diferents orígens i nacionalitats. «El projecte fa 15 dies que està en marxa, he tingut un parell de sessions amb cada grup i de moment va molt bé», afirma Persico.

Actualment hi participen uns 120 alumnes de les escoles Jacint Verdaguer, Carles I i de l’institut Consell de Cent. «D’aquesta manera els nens es poden integrar amb altres col·legis i fer un treball comunitari. És bo per a la canalla però també per als pares», reconeix Persico.

Durant totes les etapes del procés, se centren a transmetre i fomentar els valors socials del projecte. L’escolta, qualitat necessària i primària en la pràctica musical, permet treballar aspectes com per exemple la tolerància, la capacitat de diàleg i de convivència, l’acord, l’associacionisme i la confiança. «Són valors que ajuden al creixement personal», afegeix Persico.

Tots els alumnes participen del procés de creació, ells són els autors de l’obra. Fan investigació tímbrica, juguen amb els instruments i a partir d’aquí descobreixen com poden tocar-los. Amb aquest sistema es treballen els valors personals però sobretot socials. «És un mètode de treball que s’ha de descobrir, sempre he d’estar obert perquè en cada grup trobes pautes diferents», diu.

A final de curs hi haurà un concert on cada grup mostrarà el treball fet. A més a més aprendran de l’experiència de músics professionals. «La música té aquesta capacitat d’unir les persones», assenyala Persico.

Llegir article a elPeriódico