Mètode i Filosofia
Ensenyament musical i creació comunitària
La metodologia Integrasons és una forma d’ensenyament musical i de creació comunitària creada per Pablo Persico cap a l’any 2009 (encara que es registren primeres experiències i antecedents des de l’any 2001).
El mètode reconeix influències de Carl Orff, Suzuki, el sistema d’orquestres infantils i juvenils de Veneçuela i incorpora llenguatges com el soundpainting.
La seva filosofia es basa en la convicció que la creació i pràctica grupal de la música són mitjà de transformació i creixement tant individual com social.
Un dels aspectes distintius de la metodologia és l’important instrumental constituït per 74 instruments musicals, de percussió simfònica i de diferents cultures del món, que estan dividits amb criteris específics en 6 diferents famílies.
Es distingeix una sistematització de continguts i activitats per projecte, i estratègies com la subdivisió de grups i la multiplicitat transversal de temes i activitats.
Un altre aspecte distintius és la intervenció professional amb fins formatius, psicològics i socials durant la pràctica grupal i els processos creatius. La construcció artística comunitària de Integrasons se centra a col·laborar amb el creixement de la persona i la relació grupal. Es valora i es prioritza el procés creatiu oferint lloc a potenciar les virtuts i la resolució de conflictes. En aquest context es treballen aspectes com l’atenció, l’escolta i el silenci, el diàleg, la concentració, la confiança i autoestima, el desenvolupament psicomotriu o el treball en equip.
El mètode compta amb un sistema d’indicadors que avalua la seva pròpia gestió i mesura resultats dels participants dins i fora de l’orquestra.